Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan?

 on Rabu, 04 November 2015  

Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan?

Berita olahraga dan Prediksi sepakbola terkini seputar kejadian dan info terhangat dari lapangan hijau, serta berbagai persiapan tim, gosip, infotaiment, jadwal bola, top skor Liga Champions, Indonesia, Spanyol, Inggris, Italia, dan juga berita terkini MotoGP. Informasi berita tentang: Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan?

Nota editor: Artikel ini ditulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan fisioterapi pasukan Liga FAM, UKM FC. Kami ucapkan terima kasih kerana membantu kami menghasilkan artikel ini.

Ada sesetengah pemain bola sepak boleh bermain lebih 50 perlawanan semusim tanpa sebarang kecederaan serius. Contohnya seperti Cristiano Ronaldo dan John Terry.

Tetapi ada juga pemain yang kerap mengalami kecederaan. Pemain sebegini lebih banyak menghabiskan masa di bilik rawatan daripada di padang seperti Abou Diaby, Jack Wilshere dan Arjen Robben.

Persoalannya – mengapa pemain-pemain ini kerap mendapat kecederaan berbanding pemain lain?

1. Badan tidak mendapat rehat dan persediaan secukupnya

View image | gettyimages.com

Apabila badan tidak mendapat rehat yang secukupnya, otot dan soft tissues seperti tendon dan ligamen, cenderung untuk mendapat overuse injuries.

Hasil kajian American Academy of Pediatrics (AAP) melaporkan atlet yang tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari mempunyai 68% peluang untuk mengelak kecederaan dalam sukan.

Overuse injuries selalunya disebabkan oleh: rehat dan tidur yang tak cukup, stretching yang tak efisien atau mencukupi dan tidak melakukan warming up dengan betul.

2. Kerap Bermain dengan pemain lain

View image | gettyimages.com

Dalam contact sports seperti bola sepak, perlagaan antara dua pemain memang tak boleh dielakkan. Apabila pemain Bermain antara satu sama lain, contact injuries pun mudah berlaku.

Contohnya adalah head concussion, patah kaki atau hematoma (bengkak).

Sebagai langkah berjaga-jaga, pemain perlu diwajibkan memakai shin pad, but, stokin dan head gear (bagi sesiapa yang pernah mengalami head trauma).

3. Kesalahan/kesilapan teknik

View image | gettyimages.com

Kadang kala, kita pernah melihat ada pemain yang jatuh tercedera secara tiba-tiba selepas menyepak bola tanpa ada apa-apa contact daripada pemain lawan.

Pemain sebegini akan kerap mengalami kecederaan kerana: mempunyai teknik sepakan yang salah, teknik mendarat yang salah dan teknik bentes yang salah.

Kecederaan yang selalu mereka alami adalah tightness of muscle di bahagian sendi, hamstring pull di bahagian quadriceps dan paling menakutkan, kecederaan ACL.

4. Gaya permainan yang terlalu berisiko

View image | gettyimages.com

Kadang kala, ada sesetengah pemain yang berani mencabar pemain lawan untuk merampas bola secara agresif sama ada dalam latihan atau perlawanan sebenar.

Ada juga pemain seperti Jack Wilshere yang gemar menggelecek melepasi 2-3 pemain. Gaya permainan Wilshere menyebabkannya menerima lebih 10 fouls daripada pasukan lawan dalam satu perlawanan.

Pemain-pemain seperti ini suka bermain secara robust dan fizikal. Mereka mengabaikan keselamatan diri mereka sendiri untuk kebaikan pasukan.

Oleh itu, merekalah paling berisiko untuk mudah mendapat contact injuries – seperti yang diterangkan dalam poin nombor 2. Tetapi ada juga pemain sebegini yang tak mudah cedera. Selalunya pemain pertahanan.

Kebiasaannya, fisioterapi akan melakukan strapping atau taping untuk mengurangkan kebarangkalian pemain sebegini mendapat contact injuries.

Jurulatih pula akan cuba mengubah gaya permainan agresif pemain sebegini melalui sesi latihan khas untuknya.

5. Bermain terlalu banyak perlawanan dalam jangka masa pendek

View image | gettyimages.com

Apabila Sir Alex Ferguson memberi komen ‘Michael Owen boleh menjadi pemain yang lebih hebat jika diurus dengan lebih baik di Liverpool’, Michael Owen turut bersetuju.

Owen mendedahkan seawal umur 17 tahun lagi beliau sudah bermain lebih 80 perlawanan setiap tahun.

Apabila hamstring beliau cedera ketika perlawanan menentang Leeds United di Elland Road pada Mac 1999, Owen turut mendedahkan sesi rawatannya terganggu selepas Liverpool tidak menggantikan fisioterapi mereka yang berpindah.

Michael-Owen-injury-007

Sejak itu, karier Owen sentiasa dihantui kecederaan.

Daripada segi fisioterapi, mereka berpendapat Owen cedera kerana tak cukup rehat.

Apabila pemain yang baru pulih dari kecederaan dan terus dipaksa bermain dengan intensiti yang tinggi seperti di England, mereka akan mudah cedera.

Sebab itulah semakin ramai jurulatih yang sedar mereka tidak boleh terus memainkan pemain yang baru pulih daripada kecederaan selama 90 minit.

Daripada segi sains sukan, mereka memandang kes Owen sebagai salah satu contoh pemain yang mencapai puncak karier dengan awal. Ada pemain yang semasa mudanya tak bagus, tetapi semakin hebat apabila semakin tua.

Apakah langkah pencegahan bagi pemain-pemain tempatan untuk melegakan kecederaan?

PRO Kas adalah jawapan bagi pemain-pemain bola sepak tempatan untuk melegakan kecederaan yang dialami selepas latihan dan perlawanan.

Antara pemain pro tempatan yang menggunakan PRO Kas adalah:

1. Hafiz Kamal (Pahang)

11737190_10206727173912500_617923164_n

2. Azidan Sarudin (Pahang)

12208011_10206727174192507_533839207_n

3. Amirizwan Taj (Kelantan) & Ismail Faruqi (Terengganu)

12202422_10206727178112605_1994181111_n

4. Zubir Azmi (Terengganu)

zubirazmiprokas

Bagaimana untuk mendapatkan PRO Kas?

Anda boleh terus WhatsApp ‘PK’ ke 016 400 9863. Staf PRO Kas yang pakar akan bersedia menjawab sebarang soalan anda.

Anda juga boleh klik sahaja link ini: PRO Kas untuk mendapatkan semua maklumat tentang kandungan, kebaikan, maklumat produk dan maklumat pembelian PRO Kas.

WhatsApp mereka sekarang dan main bola tanpa rasa sakit-sakit lagi!

The post Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan? appeared first on Semuanya BOLA.

Demikian hasil ulasan Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan?, ikuti perkembangan berita olahraga terkini dan prediksi skor bola menarik lainnya di situs topbola.net.
--
This message has been scanned for viruses and dangerous content by
E.F.A. Project, and is believed to be clean.
Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan? 4.5 5 Zum Bola Rabu, 04 November 2015 Mengapa Ada Pemain Bola Sepak Mudah Mendapat Kecederaan? Berita olahraga dan Prediksi sepakbola terkini seputar kejadian dan info terhangat ...


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Catatan: Hanya anggota dari blog ini yang dapat mengirim komentar.